Dr. Ertl Mariann, Kardiológus

Dr. Ertl Mariann

Kardiológus

1997-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Ezt követően a Fejlér Megyei Szent György Kórház Kardiológiai profilú belgyógyászati osztályán kezdett dolgozni. Kezdetben főleg szívelégtelenségben és billentyűbetegségben szenvedő betegekkel foglalkozott, majd acut coronaria syndroma és a koszorúérbetegségben szenvedő betegek kezelésében is részt vett. Munkássága során intenzív osztályos betegek ellátásával is foglalkozott. 2002-ben belgyógyászati szakvizsgát tett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően 1 évig ugyanitt echocardiographias gyakorlatot szerzett 2004-ben Kardiológiai szakvizsgát tett szintén Szegeden. Azóta végez Echocardiographias vizsgálatokat. Kardiológiai járóbeteg ellátásban 2003.óta rendszeresen részt vesz, kezdetben a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház szakrendelésein, majd az a kisbéri illetve a móri kórház járóbeteg ellátásában is. 2014-2017- ig dolgozott a székesfehérvári kórház kardiológiai rehabilitációs részlegén, ahol főleg postinfarctusos betegek secunder prevenciójával foglalkozott. Jelenleg csak járóbetegellátást végez.
Különös figyelmet fordít a cardiovascularis szűrővizsgálatokra illetve a betegek primer prevenciós ellátására.

Diagnosztika

A szív és érrendszer megbetegedéseinek diagnosztizálása és kezelése

EKG

Elektrokardiográfia (EKG)

Szívultrahang

A szívultrahang a szív működéséről és felépítéséről tájékoztatja az orvost.

Holter vizsgálat

24 órás EKG ellenőrzés – Holter vizsgálat

Labor

Szükséges laborvizsgálatok elvégezhetők helyben

Hozzáértés

Tapasztalt és elismert kardiológus szakember

Kontroll

A betegség utókövetése kontroll vizsgálatokkal

Rövid határidő

Magas színvonalú kardiológiai szolgáltatás rövid határidőkkel, kellemes környezetben

A szív összetett szerv, a szívizom, szívbelhártya, a szívbillentyűk, a szívburok, a nagy erek egyaránt megbetegedhetnek. A kardiológia: a belgyógyászat szív-, és érrendszerrel foglalkozó szakterülete, mely számos, gyakran életveszélyes állapot kezelését, és megelőzésével foglalkozik.
Leggyakoribb panaszok: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, terhelhetőség csökkenése, végtagi vizenyők, szabálytalan szívverés, szédülés/eszméletvesztés.

Kardiológus a Vérvételpontban

Mikor forduljon valaki kardiológushoz:

  • szűrővizsgálatként
  • korábban felismert szívbetegség gondozásáért
  • terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom
  • terhelésre jelentkező, indokolatlan fulladás
  • szabálytalan és / vagy szapora szívverés érzése
  • nyugalomban jelentkező mellkasi fájdalom - ez sürgős vizsgálatot indokol
  • kis terhelésre, vagy nyugalomban is jelentkező fulladás - ez sürgős vizsgálatot indokol
  • ismeretlen eredetű eszméletvesztés

A szívultrahang /Echokardiográfia

Az ultrahang viszonylag pontos képet ad a test belső szerveiről, úgy, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, és nem is ártalmas. A szívultrahang a szív működéséről és felépítéséről tájékoztatja az orvost. Bár csak ökölnyi szerv a szív, meglehetősen bonyolult: üregei, izmai, ingerületkiváltó-rendszere, billentyűi, erei, külső burkai mind láthatóvá válnak az ultrahang vizsgálat során. A vizsgálatra nem kell felkészülni. A páciens félmeztelenül fekszik a vizsgálóágyon, az orvos egy kevés, ultrahangot jól vezető zselét nyom a mellkasára, majd a mellkas bőrére illeszti a vizsgálófejet, és pásztázni kezd a szív felett. Az ultrahang készülék vizsgálófeje magas frekvenciájú hanghullámokat bocsát ki, majd a belső szervekről visszaverődő hullámokat érzékeli, és továbbítja egy számítógépnek, amely mozgóképet hoz létre a monitoron. A képet az orvos kimerevítheti, méréseket végezhet rajta, kinyomtathatja, az adatokat pedig elmenti. A kapott információkat természetesen összeveti más vizsgálati eredményekkel, és mindazzal a tudással, amellyel a betegről rendelkezik.

HOLTER VIZSGÁLAT/ 24 órás EKG vizsgálat

Szívünk működése óráról órára változhat, még egy teljesen átlagos nap folyamán is. Bizonyos kardiológiai betegségek esetén orvosunknak pontos képre van szüksége arról, milyen hatásokra változik meg a szív elektromos tevékenysége a nap folyamán. A szív ritmikus összehúzódásaiért egy saját elektromos ingerületképző szervecske felel, a pitvarfalban elhelyezkedő a szinusz csomó. Az EKG, vagyis elektrokardiográf olyan készülék, amely grafikusan (vagy ma már elektronikusan) rögzíti a szívben létrejött elektromos feszültségváltozást. Az egyszeri rövid EKG vizsgálat is számtalan információt közöl az orvossal, ám ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a szív egy-egy hosszabb intervallumban, a mindennapi tevékenységek során, a kardiológus 24 vagy 72 órás vizsgálatot is elrendelhet hordozható készülék segítségével. Ez a Holter vizsgálat. A folyamatos kontroll során olyan eltéréseket is „elkap” a készülék, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. A Holter EKG-t szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, megkezdett gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, infarktust követő időszak nyomon követésére rendeli el a szakorvos.

EKG /Elektrokardiográfia

Az EKG vizsgálat során a készülék a szív elektromos tevékenységét papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg. A vizsgálat során vizsgálható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, károsodása, a ritmuszavarok. Számos egyéb probléma mellett információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából alkalmazható a vizsgálat. Éppen ezért a nyugalmi EKG szinte elhagyhatatlan része egy kardiológiai kivizsgálásnak.

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?

Az optimális vérnyomás 120/80 vagy alacsonyabb érték. Ezt meghaladóan több sáv és több elnevezés létezik, mindbe közös hogy mind két paraméter (szisztolés, diasztolés) esetén ha az egyik érték magasabb akkor azt az értéket értékeljük. Ha az otthoni vérnyomásmérővel mért vérnyomás érték rendszeresen 135/85 Hgmm vagy a fölötti, mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak az orvosi higanyos vérnyomásmérőknél. Fontos tudni, hogy a vérnyomásértékek emelkedésével arányosan nőnek a kardiológiai megbetegedések kockázatai is, mint a stroke, szívinfarktus, alvási apnoe stb.

Ha szív-érrendszeri panasza/betegsége van, magasvérnyomása, cukorbetegsége, vagy csak egy szűrővizsgálatot szeretne, hogy még időben kiderüljenek az esetleges problémák keresse bátran szakrendelésünket!

Hívás most